RECOVERY – ET LIV VÆRD AT LEVE

De første par år efter recovery, husker jeg tydeligt hvordan jeg var bange for at få tilbagefald. Jeg forsøgte at tage små skridt og sætte mig delmål – sådan som jeg havde lært at gøre.

Jeg øvede mig dagligt i at følelsesregulere, når livet blev udfordrende, hvilket livet jo gør fra tid til anden. Eksempler på dette; Jeg mistede en nær veninde, jeg indså at jeg måtte sige farvel til min mor, og min graviditet med vores lille pige blev enormt hård, da fostrets navlevene var så stor, at den risikerede at briste. Det betød ugentlige (nervepirrende) undersøgelser og scanninger gennem hele graviditeten.

Følelsen af ikke at have diagnosen længere, var både befriende og herlig – men fyldte mig også med ængstelighed. Jeg skulle i gang med at skabe mig et nyt liv. En tilværelse med gode oplevelser, et liv med relationer, som jeg kunne være nærværende i samt tage skridt ud af min komfortzone. En udvikling jeg havde påbegyndt i DAT – og som jeg i høj grad skulle fortsætte på egen hånd. Jeg satte mig mål som; hver dag at gøre minimum to ting, som gjorde mig bange eller usikker.

HVAD BRAGTE MIG FREM TIL RECOVERY:

  • Jeg fik stillet diagnosen i en sen alder, så jeg var nået til et punkt i mit liv, hvor jeg vidste at jeg havde brug for hjælp. Jeg var, med andre ord, klar til at arbejde med mig selv.
  • Jeg havde et barn, som jeg ikke ville risikere tog skade af mine problematikker. Han var en stor inspirator for mig, på min vej frem mod recovery.
  • Jeg oprettede foreningen Borderlinenetværket i 2011 – og kontakten med de mange Borderline-ramte mennesker inspirerede mig, og lærte mig, at man kunne komme ud på den anden side af diagnosen. Jeg var i kontakt med mange, som var godt på vej til recovery fra Borderline – og flere som havde opnået recovery, og deltog i netværket for at puste håb hen til andre.
  • Jeg fik mulighed for at deltage i et kognitivt terapiforløb, inden jeg kom i gang med dialektisk adfærdsterapi – og dét fik mine øjne op for, at jeg havde dannet en stribe leveregler, og at jeg reagerede ud fra automatiske negative tanker.
  • Gennemførelse af dialektisk adfærdsterapi, som bla. lærte mig at følelsesregulere samt skifte fokus i svære situationer.
  • Jeg mødte en mand (i 2008), som jeg ikke alene forelskede mig i – men mærkede lyst til at danne en tilværelse sammen med. Han er i dag min mand, og vi fik en datter sammen i 2014.
  • Efter diagnosticeringen blev jeg tilknyttet psykiatrien, og var bla. på et dagshospital fra kl. 9-15 hver dag. Her fik jeg kropsterapi tre gange om ugen, hvilket gav mig en langt bedre fornemmelse og kontakt med min krop – og dermed med mig selv.
  • Jeg mødte omsorgsfulde kontaktpersoner og behandlere undervejs, som troede på mig, og på muligheden for recovery. Jeg mødte også mennesker som ikke troede på mig, og som vældig hurtigt puttede mig i kasser; tænkte mig som en ‘manipulerende borderliner’ før jeg knapt fik jakken af. Men heldigvis også mennesker som så meget andet – i mig – end min diagnose. TAK for jer.
  • Jeg fik støtte af en støttekontaktperson gennem et års tid, som foreslog mig cafeture, gåture omkring Søerne osv. Det fik mig ud af min komfortzone.